Työ 0016 (2-Pelaajan Bartop Arcade)

Osana verhoilun perusteita oli puutöitä ja pintakäsittelyä. Koska pintakäsittelytyöni oli päivässä ohi, päätin ottaa uuden projektin vielä tehtäväksi. Tähän projektiin sisältyy opiskelun lisäksi sähkötöitä ja kourallinen rakkautta videopeleihin.

Alustukseksi voisin listata tämän hetkisen kokoelmani.

2x NES konsolia (unlockattu PAL A & modaamaton PAL B), 54 peliä, Game Genie, NES10 Cart carry case, NES Advantage, Nes Four Score, 6 ohjaina, NES RF Switch, NES Satellite, NES System Cabinet ja NES Zapper.

5x Famicom / SuperFamicom peliä.

SNES konsoli, 11 peliä, Super Gameboy, 2 ohjainta, AD29 Universal Adaptor.

N64 konsoli, 8 peliä, Controller Pak, Expansion Pak, Jumper Pak, Transfer Pak, Rumble Pak, 2 ohjainta.

Gamecube, 23 peliä, 3 muistikorttia, 6 ohjainta, Donkey Konga rummut.

Wii, 4 peliä, 2 ohjainta, 2 rattia, 2 motion plus palikkaa

2x GBC, 2x GBA SP, 15 peliä, GB Storage case, Mega Memory Card, The Eliminator, ja läjä sekalaista pikkusälää.

PC : 7 peliä (uPlay), 15 peliä (GOG), 26 peliä (Origin), 576 peliä / 398 DLC (Steam).

Eli joku voisi sanoa, että pidän videopeleistä kun kirjastooni sisältyy 744 digitaalista / fyysistä peliä.
Mutta ehkä voidaan nyt aloittaa itse tarina tästä projektista.
------------------------------------------------------------------------

Kaikki alkaa suunnittelusta

Linkitän vielä blogin loppuun kaikki tarpeelliset, mutta pohja projektille löytyi instructables.com sivuilta - nimellä 2-Player Bartop Arcade Machine (Powered by Pi). Ohjeistuksen tekijän projektin hinnaksi tuli noin £191 (239€).

Ensin lähdin siis suunnittelemaan, että paljon tarvitaan MDF/vaneria (tässä vaiheessa en ollut päättänyt materiaalia). Kun menekki oli listattu, niin varastolle juttelemaan että paljon maksaa ja pintakäsittelyn opettajalta kysymään, että mikä hänen mielestään sopii tähän paremmin. Valinta kohdistui MDF:ään.

Muuntelin hiukan alkuperäisen ohjeen piirrustuksia ja osaa kohdista (mielestäni ainakin) parantelin. 

Sivujen MDF:n paksuus oli 15mm (T-listaa varten). Muut MDF:t olivat 12mm. Sivujen MDF:iin  jyrsin 3mm uran T-listan kiinnitystä varten.

Kaikki palat mittoihin leikeltynä alkoikin sitten nappien/läpivetojen porailu. 
Päällipaneelissa paikat kahdelle nappisetille (joystick+6x nappia/pelaaja) ja etupaneelissa paikat 1P Start/Select +2x USB jatko +2P Start/Select

 Ja kun kaikki oli ainkin suurinpiirtein sinnepäin, niin päästiinkin jo mallailemaan että miltä lopputulos ehkä tulee näyttämään (Katan kädet pääsi kuvaan). 

Koska koululla ei aika riittänyt ja halu oli edetä projektissa, niin päätin kantaa kaikki osat kotio. Projektia jatkettiin siis omassa työhuoneessani joka on jo vuosien ajan ollut WC tilat (helppo pitää puhtaana kerrostaloasunnossa). 

 Tässä vaiheessa päästiinkin sitten todelliseen McGyver elementtiin.. Eli miten kiinnittää näyttö etupaneeliin? Dremelille töitä ja kiinnikkeiden työstöä.


Sivuhelmojen kiinnitys tapahtuu pienillä torx ruuveilla joiden tarkoitus on vain pitää näyttö heilumasta. Lopullisen kiinnityksen hoitaa prikka/muttericombo näytön yläpuolella.

Parempi puolisko tottakai kiitteli, kun WC tilat olivat täynnä projektirojua - mutta tässä nyt ei sinällään ollut mitään uutta ja ihmeellistä.


Kun näyttö oli vihdoin paikoillaan piti sitten testata, että kantaako tämä viritelmä näytön painon ja hyvin se näytti toimivan (helpottunut huokaus).

 Seuraavana sitten olikin rautapuolen ohjeistusta - eli Lubuntu käyttöjärjestelmän asennusta ja EmulationStation ohjelman säätöä. 

Rautana toimi Packard Bell Imax Mini N3600 (1,6GHz Atom prosessori, 4GB muistia ja SSD kovalevy). Näytöksi pääsi vanha ViewSonic 19" VX712 josta löytyi sisäänrakennetut kaijuttimet *voitto!*

Muuta sekalaista rojua projektiin upposi vaikka muille jakaa. Arcadenapit, tikut ja T-lista Arcadeworld UK:n valikoimasta (76€ posteineen), powerkytkin (löytyi sekatavaralaatikoistani), pienosaranaa, takaoven lukko (1,8€), 2x USB portteja eteen (8,2€), sulakkeella ja kytkimellä varustettu virtaliitin (1,3€), 2kpl 40cm lediripoja valaisemaan markiisi (6,25€), SATA extenderi (1,4€) ja kourallinen emolevyn ständipaloja (tilasin väärän kokoisia, mutta onneksi löysin laatikoistani vielä sopivia)..------------------------------------------------------------------------

Pintakäsittely


Tykästyin ruiskumaalaamiseen ensimmäisessä projektissani ja halusin parantaa taitojani. Maalipintoja tuli kaikenkaikkiaan neljä kappaletta ja jokaisen välissä hiukan hiottiin pintaa.


Ja jälleen Jani päässyt kuvaan. Janilla työnalla oma keinutuoli/K-tuolin hionta.
 ------------------------------------------------------------------------

Loppukasaus

Jälleen kerran koululla ei riittänyt aika / tila niin loppu projektista piti siirtää kotiin. Vähän McGyverismiä havaittavissa jälleen kun työvälineet huomattavasti rajallisemmat kuin koululla.
Vetoliinalla, maalarinteipillä ja yhdellä puristimella listoja sitten kiinniteltiinkin.

Nappeja ja tatteja kiinnitellessäni tajusin, että seuraavaa projektia silmällä pitäen kannattanee tuo nappipaneeli pitää jotenkin irroitettavana. Oli harvinaisen kettumaista kiinnittää näin pieneen tilaan nuo joystickkien alaosat.

Ja sekametelisoppa ilman minkään laista kaapelijärjestystä.

Mutta laite pelittää - eli sehän on jo puolivoittoa.

Takaluukun lukko paikoilleen ja lisäraudat stoppaamaan ovi liikkumasta liian pitkälle. Myös virtaliittimen reikää piti muokata ja suurentaa, että se saatiin kiinnitettyä.
 
Kaapelien järjestelyä ja valojen kiinnittämistä. Huomatkaa kauniin twistatut virtapiuhat valoilla ja kytkimellä joka sijaitsee markiisin pohjalla.

Muutama kuva vielä puolivalmiista kaapeloinneista ja sähkötöistä. Valojen muuntajakin pääsi paikoilleen (jälleen jotain ylijäämää vanhoista projekteistani - kaikki muuntajat aina talteen ;) ).


Sähkötöissä avustusta antoi VR:n mies Talkku jolla löytyi sopivat puristimet ja liittimet, että kaikki saatiin kauniiksi.
------------------------------------------------------------------------

Barcade / Bartop Arcade on valmis 

Pikkuveli sattui pyörähtämään kylässä niin päästiin testaamaan kahden pelaajan Bombermania. Tätä tulikin hakattua joskus 90-luvulla melko paljon veljen kanssa :)

Sekalaisiin osiin kului n.95€, varastolta hankitut materiaalit (MDF/Sarana/Ruuvit) n.15€ ja siihen päälle sitten sisuskalut jotka löytyivät omasta takaa (projektin voi tehdä myös esim Raspberry Pi koneella).

Aikaisempi projektini Rasberry Pi - RetroPie/EmulationStation

Bartop Arcaden testivideo (puhelimella kuvattu - pahoitteluni äänistä).


Ohjeistus : 2-Player Bartop Arcade Machine (Powered by Pi)
Napit/Stickit/T-lista : ArcadeworldUK
Sekalaiset rojut : ebay.co.uk

  • Type-A USB 2.0 Male to Female Port Extended Connector Car Dash Mount w/ Stand
  • 1 / 2x 12V 40cm 30 LED SMD Interior Light Rigid Strip Lamp Bar Aluminum home/Car
  • 25mm Cam Lock File Cabinet Desk Drawer Locker + Key for Pinball Arcade Cupboard
  • 10A 250V Inlet Module Plug Fuse Switch Male Power Socket 3 Pin IEC320 C14
  • 30CM Male to Female 7 + 15 Pin SATA Data HDD Power Combo Extend Extension Cable
  • 100 Pcs Standoff Hex Spacer Screw Nut for CCTV Camera Parts
HINTA : n.110€ (+rauta joka löytyi omasta takaa.. Raspberry PI:n saa n.30-40€ hintaan mallista riippuen).
Next PostUudempi teksti Previous PostVanhempi viesti Etusivu

0 kommenttia:

Lähetä kommentti