Työ 0022 (Näyttötyö - Teollinen verhoilu)

Työ-, lepo-, nojatuoli alusta loppuun - Näyttötyö 2017
"Tein itse, säästin."
Vihdoin päästään verhoilijan polkuni pièce de résistanceen, opinnäytetyöhön (eieieieiei!)... No mikälie projektityö, näyttötyö - millä nimellä Opetushallitus sitä nyt tänä vuonna haluaakaan kutsua.

Tätä projektia olin miettinyt ensimmäisestä tunnista lähtien, eli mitä tulen tekemään viimeisenä projektinani. Ajatusta pyöriteltiin vielä syksyllä 2016 harjoittelussa ollessani (ASKO/Insofa & HT-Collection). Lopullinen idea ei ollut vielä täysin kasassa talvilomille lähtiessänikään. Mutta tuona aikana sain ajatukset kasattua ja suunnitelmat viimeisteltyä - tai oikeastaan mielikuvan ja pari raapustusta paperiin.

Muutamia ideoita ja variaatioita ennen "lopullista" paperiversiota ja tuntiarviota.

Paljolti lopputulokseen vaikutti kokemuksen ja ideat joita tuli harjoittelupaikoissa kartutettua.

 1. Cáiliào hé jīnqián (材料和金钱) 

Niin ASKO:lta kuin HT-Collectioniltakin sain harjoitteluiden aikana myyntiin kelpaamatonta materiaalia - näistä koostui itseasiassa suuri osa projektityötäni ja siitä molempiin suuntiin erittäin kiitollinen. Shoutout myös (jälleen kerran) ISKU:n Tehtaanmyymälälle ja sen henkilökunnalle.

Puumateriaalit : ASKO/Insofa ja SALPAUS roskalavat salin puolella :P

- 2x 15mm vanerilevyä
- 3x 9mm vanerilevyä
- 10x 50mm sarjaa (poikkipuita)
- 15mm jämäpaloja roskiksesta
- 1,8dm3 Koivua SALPAUKSEN varastolta

Vaahtomuovit / Vanut :

- 20mm "arkki" ISKU:lta
- 45mm Limimuovi HT-Collectionilta
- Kasa erinäisiä vaahtomuoveja (kumeja) ja vanua SALPAUKSELTA

Kangas :
...ja tämän takia kannattaa käydä siellä ISKU:n tehtaanmyymälässä. Tai metsästää ylijäämiä myyvä paikka. 6€ / metri maksoin kankaasta ja sain viitisen metriä (neljä pakan jämää) 4.5m hinnalla - 27€ vs 508,75€....kelpaa :DEli sitten vielä yhteenvetomatikkaa :
ISKU:n tehtaanmyymälä - 37€ (kumi, laminaatti, kangas)
Puumateriaalit - Nolla ja 1,58€ varastolle.
Koululle - 51,59€ (vyöt, kumit, jouset, liima, ruuvit.........)
= ~90€

Arvioitu kesto : 67h
Toteutunut kesto : 47h

Toteutuneesta olisi saanut muutaman tunnin niistettyä vielä pois jos työmenetelmät olisivat olleet optimoituja.

2. Entwerfen

Suunnittelu olikin sitten tosiaan oma tarinansa. Variaatioita oli matkan varrella enempi-vähempi. Vain yksi asia oli varmaa, halusin "Harlekiini" kuvion tuoliini. Projektista löytyy myös muita viitteitä Harlekiinin muotoihin.
ASKO Harlekiini-lepotuoli & -rahi

Suurena apuna selän mittasuhteissa toimi ESPE:n vanha luuranko. Siitä kopio muoville ja sitä sitten joululoman aikana mallailtiin vanerille.Ennen projektin aloitusta piti myös suunnitella, että millä materiaalilla tulen tekemään 'Harlekiinin'. Testailin 100g, 200g ja 300g vanuja - mutta mikään ei antanut värinöitä. 300g oli jo lähellä, mutta pitkällä tähtäimellä päätin, että laminaatti hoitaisi tehtävän luotettavammin.


Tähän väliin voisin listata muutamia tärkeitä pointteja suunnittelun suhteen :

- Kangaspakan koko ja kangaskulutuksen optimointi
Tätä ei omassa työssäni paljoa ollut.. Eli pienellä viilailulla säästyisi metrejä kangasta parhaassa tapauksessa.
- Mittasuhteet
Jälkikäteen sanoisin, että käsinojat olisivat saaneet olla 2-3cm kapeammat jolloin selkänoja olisi täsmännyt käsinojiin paremmin.
- Itsestäänselvyydet
"Kyllähän se käsinoja kiinnittyy siihen ihan nätisti".. tai sitten ei, kun olet laittanut kumia väliin. Eli levikepalat FTW!
- Pehmusteiden määrä ja pehmo-arvot
Omalla kohdallani pehmusteet tulivat vähän sen mukaan mitä oli saatavilla ja mikä tuntui kivalta. Tarkempi kaveri suunnittelisi tämänkin etukäteen tarkkaan.

3. Stolramen

Ja sitten tositoimiin. Joululomalla piirtelin tosiaan vaneriin valmiiksi mistä pitää leikellä ja maanantaina pääsin sitten aloittelemaan puupuolella.

Heti alkuvaiheessa tuli minimalistisia muutoksia selkämyksen muotoon.. Lähinnä hienosäätöä jolla poistin turhan mutkan osien liitoskohdasta. 

 Palttiarallaa kohdat sarjoille oli jo piirrustuksissa, mutta lopulliset paikat päätettiin lennossa kun osat olivat pöydälle päätyneet ("älä tee niinkuin mä teen, vaan tee niinkuin mä sanon").


Liimaa väliin, poratapit ja vielä ruuvit kylkiin. Kyllä pitäisi pysyä paikoillaan. Jälleen kerran hiukan ehkä overkill ja näitäkin asioita isot firmat varmasti miettivät suunnitteluvaiheessa.

 Ja sitten ensimmäinen *hups*.. Vähän meni vikuralleen tuo selän alasarja. Mutta heitto oli niin pieni, että se hoitui pehmusteilla (jää piiloon lopullisessa tuotteessa). Kuitenkin hyvä varoittava esimerkki siitä, että olkaa tarkkoina :)


Siksak jousien kiinnitys olikin jo tuttua kauraa.. Ensimmäinen projekti koululla oli siksak jousien vaihto ja ASKO:lla (Insofa) pääsin reklamaatio pisteellä ajoittain samaista puuhaa harrastelemaan.


4. *TIMEWARP*

Todellisuudessa tein käsinojat vasta kun olin istuimen ja selän pehmustanut (jotta näin mittasuhteita hiukan lisää). Mutta tarinankertojana siirrellään tällä kertaa nämäkin puutyöt tähän väliin.

Istuimen testaamisen yhteydessä huomattiin myös, että selkämys oli pykälän liian pystysuorassa. Tarkoituksena oli tehdä _ryhdikäs_ tuotos, koska tuolista on tulossa uusi nörttijakkara - eli siis tietokonetuolini. Mutta suunnittelu ja kumit eivät kohdanneet ihan ajatellulla tavalla -> seurauksena kippasin päärungon 3cm edestä ylöspäin, joka toi lisää kaatoa selkämykseen. Ja niin hullulta kuin tämä kuulostaakin, tuo 3cm teki ihmeitä!

Koska käsinojista tuli umpinaiset ja halusin säästyä päänsäryiltä tulevaisuudessa, päätin lainata isojen poikien kikkaa ja niitata satiaiset (nuo metallikierrevastakappaleet) etteivät ne pääse karkuun jos häsään kiinnityksen kanssa.


Ja jälleen esimerkkiä overkillistä (hmmmm...) sen sijaan, että olisin käyttänyt käsinojissa pahvia, kovalevyä tai ohuempaa vaneria joissain kohdissa (isossa kaavassa suurikin säästö), niin päätin mennä niillä mitä löytyi ja käsinojat ovat 90% 15mm vaneria, ulkolevy 9mm ja kaareva etuosa kovalevyä. Painaa muuten nämäkin tuotokset ihan miehekkäästi. Mutta eipähän tarvitse pelätä, että käsinojalla istuminen rikkoisi rakennelman (ÄLKÄÄ ISTUKO KÄSINOJILLA!).


 Tässä tulee yksi jälkiviisaus (kiitokset opettajalle huomautuksesta/vinkistä). Jotta kankaiden päällä ollessa / käsinojien ollessa kiinni rungossa ei tulisi epämääräisiä painaumia -> kannattaa siihen jotain välipalaa lyödä sen mukaan, että paljon sitä kumia on tulossa. Nostatin sitten käsinojia irti 15mm vanerikehikolla.


 Ja virhearvio (unohdus) aiheutti sen, että piti vaihtaa myös pidempiin kiinnitys pultteihin.


5. φινίρισμα

Jalkojen korkeuteen vaikuttaa istuimen paksuus ja muotoon tekijän mieltymykset. Itse päädyin tällaiseen 60mm pyramidin alkuun. Raakapuusta ensin höylän kautta sirkkelille ja vannesahalla vähän viimeistelyä ennen kulmien pyöristystä.


Pyöristykset tehty ja sitten vielä pikkasen näytetään hiekkapaperia ennen pintakäsittelyä.


Tummaa vesipetsiä pari kerrosta, lakka - hionta - lakka - teräsvilla ja valmista tuli.


Jalkoihin sai hauskan värimaailman puun syiden/leikkauksen ollessa normaalista poikkeava. Eli näitäkin asioita kannattaa kokeilla / harkita jos ja kun tekee omia projekteja :)
 


6. मूल समय के लिए वापसी

Jousien päälle tottakai rätti ja istuimen korkeuden mallailua. Pehmusteiden määrä vaikuttaa myös ristiselän / muun selän vöiden sijoitukseen.


Tuoli yläreunaan laitoin HT-Collectionilla oppimani perusteella muotoa vahvistavan kumipalan.


Ja loputkin vyöt löysivät sijoituspaikkansa.


Hiukan ehkä overkill (tästähän on tulossa tapa), mutta laitoin vielä pystyvyöt, ettei poikkivyöt pääse karkaamaan xD Rätti päälle ja sitten saadaankin jo selkäpahvi paikoilleen. Tässäkin sattui _oho_, ennen kumien laittoa piti vielä niitata tuo levy selän poikkisarjaan.. Mutta YLLÄTYS - se jäi tekemättä.


7. Köpük ve dolgu

(Ulko)selkä ei kaipaa kuin puhalluksen pehmustetta, eli selässä ja kyljissä käytin 5mm ja 10mm vanua. Istuimen selkään tuli vöiden lisäksi vielä 20mm vanu.

Istuin on se tärkein ja näissä on viisi miljoonaa koulukuntaa ja kuusi miljoonaa prinsessaa. Eli takamuksesi alta voi löytyä melkoisia hifistelyjä. Omalla kohdallani se taisi olla jäykähkö 60mm ja pehmeämpi 20mm vanu.


 Ja tämä oli se vaihe kun tajusin, että selkää pitää saada kaadettua pykälä enemmän.

 Käsinojien mallailua ja hiukan lisää mallailua.


Takaisin liimanurkkaan. Käsinojiin halusin jäykkyyttä hiukan. Tämänkin opin lasten nojatuolin kanssa, että joskus voi olla liikaakin pehmeyttä. Eli pohjapehmusteeksi 45mm limilevyä ja kuorrutus 20mm vaahtomuovilla (ulkosyrjä ei välttämäti olisi näin paljoa kaivannut). Ja takaosaan jälleen 5mm kumi.
Etulevyyn, kylkiin ja käsinojiin en laittanut kuin 100g vanut. Muualla ei niinkään väliä kun istuimeenkin tulee vielä se laminaatti.


8. зонирование

Kaavoitus on itsellä ollut se heikoin osa-alue ja sillä varasinkin projektin kaavoitukseen 25h (OVERKILL!). Todellisuudessa vaikein kaavoitus (istuin) oli jo tehty ennen kuin suunnitelman mukaan olisin aloittanut kaavoitustyöt.


Selkä ja istuin oli oikeastaan vain suoraa palaa. Kylkien muodot meni helposti jäljittämällä muoto ja käsinojat sujahti päälle kuin tehty jo ensimmäisellä yrittämällä.


Yksi muutos kaavoihin tuli istuimen kylkipaloihin. Koska ne jäävät piiloon, niin sillä ei ollut oikeastaan mitään väliä miten päin se lankasuoruus meni. Eli katkaisin kaavani kangasta säästääkseni (edes hiukan).


 Ammattilainen olisi myös tarkkaan varmaankin laskenut, että paljon kangasta kuluu 'Harlekiinin' luomiseen.. Mutta itselläni kangasta oli reilusti, joten tuo osuus mentiin mallilla "parempi liikaa, kuin liian vähän."


9. Costura e estofos

Kankaan mainitsinkin jo alussa ja tässä ne jämät sitten ovat levällään. 104cm, 112cm, 139cm ja 166cm palat. Kaikki käännetty samoin päin ja merkitty pakkojen suunta jotta lopputulos ei olisi ihan sekametelisoppaa.

NISKATYYNY meinasi unohtua (no ei oikeasti..). Vinkkinä mainittakoon, että kannattaa kokeilla ja tutustua vanun käyttöön. Sillä saa aikaiseksi mielenkiintoisia muotoja ja yllättävän hyviä rakenteita. Niskatyyny on 20mm kumi, jonka yläreunaan laitoin pienen vanupalan ja sitten vielä kuorrutin koko setin uudella palalla. Lopputuloksen kruunaa vielä harsokerros ja nätti pakkahan siitä tuli.Mitään kaavoja ei tyynyyn tullut tehtyä. Mallina käytin vanhan tietokone/lepotuolini niskatyynyä. Ja kun tiesin niskatyynyn mitat niin homma hoitui viivottimella viidessä minuutissa.


Tässä sitten lopputulos luppakorvineen ja velcro teipein.


Ja sitten 'kuin kaksi marjaa' esikuvansa vieressä. 


Käsinojien verhoilussa löytyi myös yksi parantamisen kohta. Etuosan alapäähän olisi voinut pienen puupalan laittaa, johon olisi saanut kankaan niitattua. Mutta koska kiristystä ei niiiiiiin paljoa kaivattu niin tein McGyver korsetin ja ompelin vielä käsin sen kiinni.Tässä myös hiukan tuhlaajapoikaa leikin. En kokenut järkeväksi alkaa tekemään mitään pikkurämmäleitä ja miljoonaa eri palaa käsinojiin, joten lopputulos oli pussi joka vedettiin päälle ja ylimääräiset leikeltiin pois tieltä. Hyötykäytin kuitenkin näitä paloja sitten istuimen kylkipalojen teossa. Mitään ei heitetä hukkaan ;) Vieläkin löytyy Työ 0008:n kankaita kaapista.


Vihdoinkin pääsin himoittuun (ja hiukan pelottavaan vaiheeseen), eli 'Harlekiiniin'. Kai tällekin olisi jokin oikea nimitys, mutta kaikki tietää mistä puhun kun mainitsen 'Harlekiini'.

Ensimmäiseksi kerros lakanakangasta, sitten laminaattikerros ja viimeiseksi tuolin kangas. Kävin naapuriluokasta pummimassa pikkuneuloja ja sieltä annettiinkin työkalu. Ja daaaang mikä työkalu se olikin! Vanunitojaksi sitä kutsuivat ja sillä tuo nivaska saatiin nopeasti kasaan (ja työn jälkeen myös normaalia ohuemmat niitit lähtivät helposti irti).


Tähän sain kikkakutosen puolestaan Janilta. Eli ensin tein lähtöviivan ja sen viereen vedin sitten maalarinteippiä. Ompelukoneen poljin kiinni maalarinteippiin ja uusi ommel paikoilleen. Koko ajan sai olla tarkkana, että kireys pysyi samana / mikään ei lähtenyt karkailemaan. Hidasta puuhaa kun piti kaksi n. metrin palasta ommella tällä tavoin. Taisi siinä hurahtaa kolmisen tuntia (yeah - en välttämäti ole se kaikkein tehokkain myöskään ompelukoneen kanssa vielä).


Lopussa tekijää kuitenkin palkitaan. Tuli meinaan kauniimpaa jälkeä kuin osasin edes odottaa. Pikku fiba kävi myös tässä vaiheessa. Istuinpalassa piti jäädä extraa selän puolelle, mutta onnistuin häsläämään sen etupuolelle. Tästä ei onneksi suuria ongelmia ilmennyt - leikkasin ylimääräisen pois ja lisäsin sen takapuolelle. Näistä ylimenevistä paloista kangas siis kiinnitettiin poikkisarjaan tuolin sisällä.Selkä oli myöskin simppeli kokonaisuus. Osittain ehkä senkin takia, että olen kuunnellut tarkkaan (ja kysellyt paljon) harjoittelupaikoissa. Koska selän muoto on kapeampi keskellä kuin ylhäällä, en olisi voinut tehdä tästä yhtenäistä pussia. Siksi vetoketju ja kun tuoli on pussitettu, niin vetoketju pois ja niittiä päälle.Kun kaikki alkoi näyttää hyvältä, niin sitten viimeiset ompeleet paikoilleen ja niittiä perään.Ja tuolihan siitä tuli... mutta...


Testi-istunnolla kävi ilmi, että pitänee hiukan kiristää vielä tuota istuimen päällistä. Jäi hassusti takamuksen kuva penkkiin kun siitä nousi. Ja tätä ei kukaan varmaan halua kokea juuri valmistuneen tuotteen kanssa -> purkamaan! Onneksi käsinojat ovat irtonaiset. Tämä nopeutti ja helpotti prosessia huomattavasti.


Kun käsinojien etupäät oli ommeltu niin sitten pääsinkin jo laittamaan pohjarättiä paikoilleen. Tai pohjarättejä oikeastaan. Käsinojille sekä itse tuolille tuli jokaiselle omansa, koska keskiosa tuli tosiaan eri tasoon kuin käsinojat.


Ja tässä sitten jo kuvaa jalkojen kanssa tuolista.


"Mutta ei siinäkään vielä kaikki!" Ei se ole projekti eikä mikään jos ei loppumetreillä tule jotain ylläriä. Sehän keinui kuin hullun (youknow). Mutta eihän siinä keinumista ollut aikaisemmin õ_Õ. Eli missä vika? No pohja auki, pultit irti ja uudelleen kohdistus. Jalkojen hienosäätöä ja tarrapalat paikoilleen. Ei keinu enään. Syy ; Jossain oli muutaman millin heittoa ja se sitten pisti koko rungon ihan solmuun. Hienosäädöllä tämä kuitenkin katosi :)


Ja käsinojat ovat juuri, eikä melkein oikealla korkeudella ;)


Meinasi jäädä kuva niskatyynyn kiinnityksistä. Eli tuollaiset velcron vastakappaleet jotta korkeutta voi halutessaan säätää.


10. Cogitationes

Mitä projekti opetti ja mitä tekisin toisin?

Koska päätin tehdä kaiken alusta loppuun, tuli toteutuksesta opittua paljonkin. Missä järjestyksessä asioita kannattaa miettiä, suunnitella ja toteuttaa. Kertaakaan ei mennyt sormi suuhun, mutta muutamaan otteeseen tuli pyörittyä turhaa ympyrää. Eli tarkemmilla suunnitelmilla prosessi nopeutuu huomattavasti. Myös kangaskulutuksesta pitäisi tehdä suunnitelma _sarjatuotantoa_ varten, jotta menekki saataisiin optimoitua.

Muutoksia v2.0:aan. Eli jos tekisin toisen, niin mitä siinä muuttaisin?

* Jotta tuoli olisi miellyttävämpi isommalle kuluttajakunnalle vaihtaisin istuimen pehmeyttä hiukan (itselläni melko kova - tarkoituksella).
* Kaventaisin käsinojia 2-3cm jotta linjat näyttäisivät yhtenäisemmiltä.
* Kaataisin selkänojaa pari astetta lisää, jotta tuolista tulisi enemmän lepotuoli (itselläni melko suora - tarkoituksella).
* Lyhentäisin käsinojia hiukan (2-3cm), jotta kankaiden ompelussa kuluisi vähemmän tavaraa.
* Hienosäätäisin niskatyynyn hiukan pienemmäksi.
* Lisäisin tuoliin säilytyslaatikon istuimen etulautaan, kuppitelineen käsinojan sisään (joko/tai/ja) kaukosäädin säilön käsinojan sisään.
* Muuttaisin rungon kaavoja niin että pohja olisi samalla tasolla koko matkalta.
* Käsinojiin eteen se puukiila johon voisi päällisen niitata / hiukan kiristää käsinojien kangasta.
* Toisin istuinta ehkä muutamalla sentillä pidemmälle jotta tuoli soveltuisi paremmin lepotuoliksi.

Mihin hintaan luulisin, että jotain tällaista myytäisiin kaupassa?

No johan kysymyksen heitin.. Paljolti hintoihinhan vaikuttaa se, että kenen tuote se on. XinhongDanGongin tai IKEA:n tuoli maksaa viidenneksen siitä mitä suomalaisen HT-Collectionin, ISKU:n tai ASKO:n tuoli maksaisi. Toisaalla ei tekijä saa työstään samanlaista palkkaa kuin Suomessa. Ja meillä käytetyt materiaalit ovat ihan omaa luokkaansa (vaikka välillä säästetäänkin ihan tietoisesti, koska kilpailu on kovaa).

Huonekalu voi olla statussymboli ja nykypäivän suomalainen voi helposti heittää useamman euron tuoliin tai sohvaan ihan vain sen perusteella, että se tuo työtä naapurin Ernolle.

IKEA : STOCKHOLM korkeaselkäinen lepotuoli 349,-
ISKU : LIZ Lepotuoli, puujalat 854,- (1138,-)
ASKO : HONEY-lepotuoli (Dafne-kangas) 656,-
HT-Collection : CLUB keinuva nojatuoli 1465,-
MASKU : ELINA lepotuoli 421,-
SOTKA : ARVO-lepotuoli 559,-

Oma arviointi "sarjatuotetusta" projektityöstäni, jota hiukan tottakai optimoitu olisi :
~200€ kankaat
~50€ runko
~50€ kumit (pehmusteet)
~10h työtuntia
= Eli enempi tuolla yläpäässä se hinta olisi.
Tietty riippuen, että olisiko se kotimaista vai ulkolaista tuotantoa.

Ja ei... En myy _tätä_ tuolia (ei sillä, että kukaan haluaisi ostaakaa,
koska kokonaisuus suunniteltu niin omaan rankaan sopivaksi).

11. FIN

Ja loppuun vielä gif / kuvagalleria tuolista joka ilmansuunnassa.
Kuvat leikelty @ Background Burner & Gif luotu @ GifCreator

---------------------------------------------------------

  
  

  
  
 ---------------------------------------------------------
Jos selvisit loppuun asti.. Aploodit ja kumarrus sinulle. Kiitos vierailusta ja toivottavasti jotain jäi mieleen.

BONUS :
Tiukkaa teki, että sain autoon mahdutettua..
Eikä hissiinkään jäänyt paljoa ylimääräistä tilaa :D

Wanha vs. Uusi
(Vanhasta tuolista tulossa vielä Työ 002X)
Next PostUudempi teksti Previous PostVanhempi viesti Etusivu

0 kommenttia:

Lähetä kommentti