Työ 0008 (Lepotuoli)

Ennen

Jälkeen

Sopivasti haastetta kun ajatuksena oli vain harjoitella hiukan tere-nauhan tekoa.. *My Everest!*
Syy tämän projektin aloitukseen oli Työ 0003 (Koristetyyny). Tai oikeastaan yksi osa siitä, ja se oli tere-nauhareunus. En ihan ollut tyytyväinen työjälkeeni ja halusin lisäharjoitusta sen suhteen.

No eräänä päivänä kirppiksiä kierrellessä eksyin Launeella sijaitsevaan Punaisen Ristin Konttiin. Kontista satuin löytämään sitten punalappuisen, erittäin rähjäisen, -50% alennuksessa olevan lepotuolin. 7,5€ -> no kyllähän sitä voisi testata, kun noin paljon näyttäisi olevan sitä tere-nauhaakin.. VIRHE!

En edes tiedä mistä tämän selostuksessa pitäis aloittaa, mutta ehkä helpointa on vain mennä askel kerralla läpi kaikki kohdat. Mainittakoon, että koulupäivät projektin aikana olivat 4-8h pituisia (-tauot/ruokailu) ja koulun omat sivuaktiviteetitkin sekoittivat rytmiä melkoisesti (ei siis välttämäti sitä ihan tehokkainta työskentelyä). Projekti alkoi 16.09.2015 ja valmistui 18.12.2015.

---------------------------------------------------------------------------

Purku :

Kuten kaikki muukin, korjausprojekti alkaa aina purkamisesta ja tiedon tallentamisesta. Minkälainen sauma oli, mistä kiinnitettiin, mikä ruuvi/mutteri vapauttaa jne.---------------------------------------------------------------------------
Purkuvaiheessa kävi heti ilmi, että tästä ei ole tulossa miellyttävä projekti millään mittakaavalla. Ja että työtä riittänee lähelle loppuvuoden (kuten siinä kävikin).

Lastulevyä ja "karvapuuta" (höyläämätöntä), kieroja tukipuita ja mikään ei näyttänyt olevan _keskellä_. Erään viisaan sanoja lainaten ; "Kun tämä tuoli on tehty, ei siitä paljoa ole palkkaa maksettu." Eli mitä todennäköisimmin kaikki tuolit ovat olleet jämäpaloista kasattuja sekametelisoppia, mieluusti "suurinpiirtein ja sinnepäin" ja kiireessä.

---------------------------------------------------------------------------
Kun kankaiden irroittamisen loppuvaihe läheni, piti sitten käsituet irroittaa. Ja jotta vitutuksen maksimointi saadaan ylös heti kättelyssä, pitihän se sitten mennä hajoittamaan toinen niistä. Käsin tehtyjä ja hyvin kuivaa puuta *jei*.

---------------------------------------------------------------------------

Korjaukset / Parannukset / Muutokset :

... ja niitähän tässä tuolissa oli. Ensimmäisenä istuin - mutta palataan siihen vielä myöhemmin.
Käsinojissa oli käytetty pahvia vaahtomuovin alla ja se oli sitten päässyt murtumaan. Muutossa kolhittu tai joku on päättänyt istua käsituen päällä (ÄLÄ KOSKAAN ISTU KÄSITUEN PÄÄLLÄ!).


Eli ei muuta kuin puupuolelle opettajan kanssa (koska jonkin suunnitelman mukaan ei ole kannattavaa pitää puukurssia verhoilijoille kun koulu alkaa vaan säästetään se vuoden vaihteen jälkeen käytäväksi *GG*). Eli mitään puukoneitahan emme saaneet käyttää ilman valvontaa (tapaturmavakuutukset tms)...


Joku insinöörin alku oli päättänyt, että vaihdetaanpas tukevat jalat tällaisiin heppoisiin rullakkokiekkoihin. Metallit ihan solmussa jo varmaan pelkästään tuolin painon takia.Epämääräisen salalaatikon sijasta (kehikon päällä siis oli vain lastulevyistuinpehmikkein ilman mitään kiinnityksiä), päätettiin päivittää tuoliin siksak jouset. Jotta jousia voitiin käyttää, piti kehikkoa myös vahvistaa hiukan. Ihan vain sillä, ettei sitten tarvitse pelätä lastulevyn pettämistä.


---------------------------------------------------------------------------

Ärräpäitä :

Ennen seuraavaa kuvaa oli jo kaavojakin keritty hiukan tekemään selkäosaan. Sitten tuli ahaa elämys matkanvarrella, että h******i sehän on 5cm vinossa toiseen suuntaan (selän kyhmyt). Ei muuta kuin purkuhommiin ja uusia "kyttyröitä" tekemään.

Kolme askelta eteenpäin ja kaksi taakse kun oli suoritettu, päästiin takaisin kaavojen pariin. Ja siinä sitten seuraava henkilökohtainen helvettini. Miten nämä muodot oikein taittuvat kankaan kanssa - ei voi pieni mieli käsittää..


.. mutta niin hullulta kuin se tuntuikin, saatiin kaavat luotua omaan makuun sopiviksi ja näytti jopa toimivan *which is nice*.

---------------------------------------------------------------------------

Red is the Color of.. :

Tuntien etsimisen jälkeen ISKU:n Tehtaanmyymälässä, löytyi vihdoinkin jämäpakka jossa oli tarpeeksi materiaalia tuolin tekoa varten. Suurin osa kun jämäkankaista oli luokkaa 1-2m tai sitten vain yksinkertaisesti rasittavaa työstää tai muuten vain ihan kauhean näköistä.


Nopealla aikataululla miellyttävän punainen kangasrulla olikin vedelty atomeiksi (sopiviksi paloiksi) ompelua varten. Ja jos ette jo arvanneet, niin kulutuslaskelmathan tässä piti tehdä ja miettiä lankasuunnat.


Kaiken pahan syypäinä oli _nämä_ nauhat. Jos olisitte voineet ensimmäisessä harjoituksessa onnistua (kts. Työ 0003 (Koristetyyny)), niin ei tätäkään rumbaa olisi varmaan tullut aloitettua. But then again, tekemällä oppii ja ei kukaan ole seppä syntyessään.---------------------------------------------------------------------------

"Kyllä se siitä.." :

.. lause jonka kuulin mielessäni monesti tämän projektin aikana. Rypytyksien teko ongelmalliseen liitoskohtaan ei ollut poikkeuksena ja sai turhautumaan useammin kuin kerran.

Jotenkin tuoli kuitenkin eteni kokoajan - tappavan tasaiseen tahtiin ja ajoittaiset mielihyvänpurkaukset auttoivat jatkamaan pakertamista.

Valtaistuin tarvitsee symmetriset käsituet. Sitähän ei tietenkään helpota se, että alkuperäiset puut ovat noin senttimetrin leveyssuunnassa eripaksuisia. Mutta tätähän ei kukaan huomaa, kun ei siitä mainitse *doh!*
---------------------------------------------------------------------------

Runkoa :

Jouset piti suojata ja peittää - onneksi olin hiukan yliampunut kangasmenekin niin pystyin sitten tekemään tyynyn alle, piiloonkin jäävän osuuden punaisella kankaalla.

Sehän näyttää siltä kuin se kuuluisi sinne.

---------------------------------------------------------------------------

Istuintyyny :

Kysymys : Kuinka monta kertaa voi ampua itseään jalkaan, ennen kuin tulee raja vastaan?
Vastaus : Ei voi tietää..

Eli nyt alkoi sitten sompaaminen uuden istuintyynyn kanssa. Purkuvaiheessa jo tuli päätettyä, että epämukava levymalli poistetaan ja tehdään irtonainen tyyny. No miten se saadaan sitten näyttämään hyvältä? Tuleeko se T-mallina? Kuinka paksu sen pitäisi olla? Minkä kovuusluokan vaahtomuovia käyttää? *fuuuuuuuuuu!*Silmään sopiva paksuus kuitenkin lopulta löytyi ja T-mallinen.. you guessed it : KESKITERE:llä, jotta tyyny voidaan tarvittaessa kääntää myös toisinpäin. 

Note to self : Kannattaa tarkistaa verhoiluja niittaillessa, että linjat ovat identtiset ja suoria. Oli jäänyt käsinojien kankaat vähän vajaiksi ja ilman lisäpalaa sivupinnoille olisi reunat repsottaneet melko silmäänpistävästi.


Jälleen kerran visiitti ISKU:n Tehtaanmyymälään. Tällä kertaa raidataan sitten vaahtomuovipinot joista irtoaa materiaalia reilusti yli tarpeiden ja 2.5x halvemmalla kuin mitä koulun kautta - poistomyynnit, köyhän opiskelijan pelastus!
Kurvit löydetty ja väliin lyöty vielä hiukan muotopalaa.

Tekevälle sattuu ja joskus tulee leikeltyä vähän turhankin tehokkaasti. No liimalla onneksi onnistuu korjaavien  palojen kiinnitys *viheltelee*

Sehän toimii!
Takapuolelle piti saada vielä vetoketju - Koska harjoitus. Ja onhan se kiva, että tyynynpäällisen voi tarvittaessa pestä ilman pesulapalveluita.On-se-kaunis (vaikkakin kesken vielä).
Tyynyn takapuoli nyt ei teknisesti välttämäti se kaunein luomus ole. Mutta toimiva ja ei sitä kukaan katso - varsinkaan kun tuoli on omaan käyttöön tulossa. Seuraavalla kerralla tappelen sitten pidempään, jotta tämäkin osa-alue on 100%.


---------------------------------------------------------------------------

Kolikoita ja kaukosäätimiä :

Monesti sohvien ja tuolien uumenista löytää mitä ihmeellisimpiä asiota. Jotta tämä ongelma saataisiin eliminoitua ainakin tästä tuolista, niin taakse piti vääntää erillinen taustalevy vielä. Ja lisätään nyt sitten pieni pehmusta työntymään ulospäin merkkaamaan istuimen maksimisyvyyttä.
Ja seuraavalle verhoilijalle mallipalat piiloon originaalista ja uudesta kankaasta. Kalusteiden verhoilut kun saattavat ajan myötä haalistua - auringon takia ja/tai puhdistuksen ja pesemisen takia.


---------------------------------------------------------------------------

"Joko me ollaan perillä..?"

Uudet kiinnityskohdat enempi erillään toisistaan.
Työturvallisuus kunniaan.
Mikä voisi enään mennä pieleen? Kylkipaneelit ja selkä enään laittamatta. Ja helpostihan ne menivät paikoilleen. Josko parannusta tulevaisuudessa voisi tehdä terenauhan piiloniittaamiseen (juujuu oikeaoppiset käsitteet on so-last-season)..
Miten päin jalat laitetaan? Minkälaiset jalat tehdään (teetetään)? Onneksi Tutor hommissa olin tutustunut nuorenpaan puupuolen jantteriin joka liimaa-leikkaa-fixaa-teki minulla jalkojen rungot. Kulmien pyöristys ja pintakäsittely piti vain itse sitten tehdä.
---------------------------------------------------------------------------

Vielä viimeinen rutistus :

Kylkipahvit on paikoillaan, enään selkä ja se olisi siinä.. Or so you'd think. Pehmusteiden muutostyön aikana oli asiat hiukan muuttuneet ja selkä-kylki liitoskohta ylhäällä törrötti ikävästi - PURKAMAAN! Purkua ja taltta / puukko-metodilla palaa pois typerästä-typerästä puusta. Mutta se oli viimeinen ongelma sitten *wohoo!*


Nyt istuu selkäkin hienosti, eli ei muuta kuin viimeiset ompeleet käsin ja joululomille.


Toisen puolen ompeleissa sain apua usealta luokkatoverilta kun itse pakersin toista puolta. Että saataisiin tuoli valmiiksi ennen deadlineä (lomien alkua). Eli kiitokset Kata, Emmi ja Jonna!
Toisiksi viimeinen päivä - 15min koulun loppumiseen - yksi päivä vielä.
Viimeinen koulupäivä ennen lomia - Viimeistelyt takaompeleisiin ja jalat paikoilleen. Pehmustetassut lisätty ja pohjakangas niitattu ympäri.

Note-to-self : Vastaisuudessa koita piiloittaa verhoilun niitit pohjakankaan alle.DONE! Ei tässä tuntiliksoille kyllä pääsisi - ainakaan vielä tässä vaiheessa osaamista.
---------------------------------------------------------------------------

Kustannukset :


Risa tuoli @ Kontti - 7,5€
Sekalaiset materiaalikustannukset @ Salpaus (koulu) - 51€
5,4metriä kangasta á 6€/m @ ISKU tehtaanmyymälä - 30€ 
Vaahtomuovi á 4,5€/kg @ ISKU tehtaanmyymälä - 8€
Materiaalikustannukset = 96,5€ 

Shoutout!

ISKU tehtaanyymälä (Mukkula / LAHTI) - Aukioloajat ma-pe 9-18 / la 9-14
Hyvä paikka sekalaisille ompelu, verhoilu ja randomi rakentelupaloille sopuhintaan. Ikävä kyllä koulutuskeskus ei aina pysty poistohintojen kanssa kilpailemaan.
BONUS :

Lainattua tekstiä väristä PUNAINEN.

- Se tekee levottomaksi ja kärsimättömäksi
- Punainen on viisasten väri, eikä se sovi äkkipikaisille, 
väkivaltaisille, dominoiville tai hallitseville henkilöille
- Sydänvaivoista kärsivien tai epileptikkojen on syytä olla 
tarkkoja punaisen kanssa, sillä se saattaa rasittaa liikaa.
- Pysäyttää liikennevaloissa
- Vaatii meiltä valppautta ja tehokkuutta
- Työntekijän työvauhti kohoaa merkittävästi punaisessa 
ympäristössä, samalla virheet lisääntyvät.
- Nostaa sykettä
- On voiman, kiihkon ja energian väri. Voittajan väri.
- Kuin elämä itse - se on veren, sydämen ja tulen väri.
- Dynaaminen punainen on täynnä alkukantaisia vaistoja, elämänhalua ja varmuutta
- Kirkkaina sävyinä kuuma, rakkautta ja uuden elämän syntyä. 
Siksi se on hyvä väri elämään väsyneille, aneemisella ja harhaileville ihmisille.

PS : WTF?


Next PostUudempi teksti Previous PostVanhempi viesti Etusivu

0 kommenttia:

Lähetä kommentti